Google Analytics 4 E-mailtracking [Ultieme handleiding]

In deze handleiding leest u hoe u Google Analytics 4 kunt gebruiken om uw e-mails bij te houden en uw algehele marketingstrategie te verbeteren.

U krijgt inzicht in het benoemen van campagnes, het gebruiken van de beste rapporten over e-mailverkeersbronnen en het verkrijgen van waardevolle inzichten in e-mailcampagnes.

GA4 voor beginners
Leer de basis met onze GRATIS GA4-cursus voor beginners

Voornaam
E-mail
KRIJG DE GRATIS CURSUS
We behandelen:

Wat is Google Analytics 4 e-mailtracking?

E-mailtracking in de context van Google Analytics 4 (GA4) houdt in dat u GA4 voldoende informatie verstrekt over uw marketing-e-mails, zodat deze dit verkeer nauwkeurig kan categoriseren en onderscheiden van andere bronnen.

Hiermee kunt u GA4-rapporten gebruiken om de prestaties en het gedrag van e-mailverkeer te analyseren. Daarmee gaat u verder dan wat traditionele e-mailmarketingtools meten, zoals openingspercentages.

Het proces begint met het gebruik van UTM-parameters , gevolgd door het benutten van rapporten zoals Acquisitie en Verkenningen .

Met e-mailtracking van Google Analytics 4 kunt u beter gerichte en gepersonaliseerde e-mailcampagnes maken.

Uw e-mails taggen voor effectieve tracking

Tagging verwijst hier naar het toevoegen van UTM-parameters aan uw links, wat kleine stukjes tekst zijn die aan het einde van een URL worden toegevoegd. Het ziet er zo uit:

https://demoshop.measure.school/?utm_source=newsletter1&utm_medium_email&utm_campaign=spring_sale
U ziet deze mogelijk niet altijd in links in uw e-mails, omdat ze vaak worden ingekort of zijn opgenomen in de tekst waarop u klikt.

Deze parameters helpen u bij het bijhouden waar uw websiteverkeer vandaan komt. Door uw links te taggen, kunt u zien hoe gebruikers omgaan met uw e-mails, het gegenereerde verkeer meten en het algehele succes van uw e-mailmarketinginspanningen beoordelen.

Correcte tagging wordt essentieel wanneer een gebruiker uw e-mail ontvangt en op de link naar een van uw landingspagina’s klikt . De link moet worden voorzien van voldoende informatie, zodat Google Analytics het verkeer nauwkeurig kan categoriseren.

U kunt deze parameters handmatig toevoegen of verschillende tools gebruiken om het proces te vereenvoudigen. Een populaire keuze is de GA4 Campaign URL Builder .

Het is echter nog beter om een ​​speciale tool te hebben waarmee u al uw campagnes kunt volgen, niet alleen e-mails.

De MeasureSchool UTM-tool

Een speciale tool zoals de MeasureSchool UTM Tracking Tool die gratis wordt aangeboden, is handig voor individueel of agentschapsgebruik. Met deze tool kunt u naamgevingsconventies standaardiseren, wat zorgt voor consistentie binnen uw organisatie.

U kunt naamgevingsconventies Telegram-gegevens  instellen die definiëren hoe alle campagnes (niet alleen e-mailcampagnes) moeten worden genoemd. Zo zorgt u voor consistentie en duidelijkheid binnen uw team.

Daarentegen is de GA4 Campaign Builder geweldig voor snelle tests of kleine campagnes, maar als u er alleen op vertrouwt, kan dit leiden tot inconsistenties en problemen bij het onderhouden van gestructureerde campagneanalyses.

Hoe u uw e-mailcampagnes een naam geeft

Er is geen enkele standaard voor het benoemen van e-mailcampagnes, maar er zijn best practices die u kunt volgen. De sleutel is om ervoor te zorgen dat de naamgevingsconventies duidelijk zijn voor u en iedereen die toegang tot deze informatie nodig heeft.

Over het algemeen omvat een goede naamgevingsconventie voor uw UTM-parameters de volgende punten:

Bron

Dit verwijst naar de oorsprong van uw campagne. Het kan uw e-mailmarketingtool zijn, het platform (zoals een website, sociale india mobile number database  media, enz.) waar de gebruiker die op de link klikt naartoe wordt geleid, of de naam van uw nieuwsbrief (of gewoon “Nieuwsbrief”).

Als u regelmatig met de dimensie Bron/medium werkt , kunt u door een datum (maand en jaar) toe te voegen de campagne gemakkelijker identificeren. De datum is namelijk vaak opgenomen in de campagnenaam.

Toptip: U kunt de namen of aliassen van personen of teamleden binnen uw organisatie die bekend zijn of erkend worden als autoriteiten op een bepaald gebied, toevoegen als bron in e-mailcampagnes.

Medium
U kunt gewoon e-mail gebruiken .

Campagne

Campagnenamen zijn te vaak niet beschrijvend genoeg. We raden aan de volgende elementen in uw campagnenamen op te nemen. Deze zijn optioneel, maar erg handig, vooral wanneer u uw gegevens naar andere marketingtools exporteert:

Taal: Als uw doelgroep in verschillende talen met uw content communiceert, kunt u ISO-codes gebruiken om ruimte te besparen (bijvoorbeeld EN voor Engels, DE voor Duits, enz.).
Datum: Meestal is het adb directory  voldoende om de maand en het jaar te vermelden.
Versie: Als u de inhoud hebt gewijzigd of een fout hebt gemaakt, helpt het om het onderscheid te maken. Hoewel u in plaats daarvan de parameter utm_content kunt gebruiken, kan het geen kwaad om cruciale details in de campagneparameter zelf op te nemen. Als u bijvoorbeeld een tweede versie van dezelfde campagne hebt, kunt u de volgende combinatie gebruiken:

utm_campaign: summer_sale_V2
Hier volgen een paar voorbeelden waar u inspiratie uit kunt halen:

Bron Medium Campagne
Instagram e-mail zomeruitverkoop of zomeruitverkoop
nieuwsbrief1 e-mail zomer_uitverkoop_2024
nieuwsbrief_sept_2024 e-mail NL_zomeruitverkoop_2024
krik e-mail NL_cursus_promo_2024_V1
Voorbeelden van volledige URL’s:

Campagne-URL
Hoe test u Google Analytics 4 e-mailtracking?

Nadat u uw e-maillinks hebt getagd, moet u ze testen.

Stappen om e-mailcampagnes te testen:

Stuur een testmail naar uzelf.
Valideer uw verkeer in het Realtime -rapport.
Valideer uw verkeer in DebugView .
Let op dat u niet zowel het Realtime -rapport als Debugview hoeft te gebruiken . Kies de optie die u het beste bevalt.

1. Stuur een testmail naar uzelf

Stuur uw test-e-mail met elk e-mailplatform dat u wilt. Wij gebruiken Gmail. Het is belangrijk om de link op te nemen die gebruikers naar uw getagde bronnen stuurt. U kunt de volgende link kopiëren als u dat wilt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *