Wet voor freelancers: deel 5. – Legaal gebruik van foto’s

erst leggen we de termen uit die van belang zijn voor het legale gebruik van foto’s. Als iemand een werk maakt, in dit geval een foto, kan hij of zij dit niet aan jou verkopen. Een werk, zoals een foto, is het intellectuele eigendom van de auteur en de auteur kan u alleen een licentie verlenen om het te gebruiken. De licentie kan worden betaald of kan gratis worden verstrekt.

Wat is Creative Commons

Creative 2024 Bijgewerkt telefoonnummer Lead van wereldwijd  Commons is een Amerikaanse non-profit organisatie , opgericht in 2001. Het doel van Creative Commons is om auteurs in staat te stellen hun werken vrijelijk ter beschikking te stellen en ook om degenen die de werken overnemen gemakkelijk te laten weten hoe ze het werk wel of niet kunnen gebruiken. Het wordt ook wel een gratis licentie genoemd , wat als belangrijkste voordeel heeft dat het heel eenvoudig is.

De Creative Commons- licentie kent 4 basisparameters , aangegeven met de afkortingen BY, NC, ND en SA. Als het werk van de auteur is gemarkeerd met de afkorting BY, betekent dit dat om het te kunnen gebruiken, het altijd nodig is om de auteur naast het werk te vermelden. NC betekent dat de auteur niet wil dat het werk voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. ND betekent dat het werk in de oorspronkelijke vorm moet blijven (dat wil zeggen: u mag het op geen enkele manier wijzigen) en SA betekent dat als u het werk wijzigt, u uw resultaat moet blijven leveren onder de oorspronkelijke licentie.

Wat betekent het als een foto ‘rechtenvrij’ is?

Als een foto als “rechtenvrij” is gemarkeerd, betekent dit niet dat deze gratis is. Dit is een licentie zonder beperking in tijd en aantal toepassingen . U betaalt er slechts één keer voor en met deze eenmalige vergoeding krijgt u bepaalde vooraf ingestelde rechten, waardoor u de foto’s voor onbepaalde tijd en in zoveel ontwerpen als u wilt kunt gebruiken.

 

2024 Bijgewerkt telefoonnummer Lead van wereldwijd

Waar en hoe u foto’s kunt vinden voor gratis gebruik

Googlen

Zoeken naar een foto  lead generation in the healthcare industry: examples from b2c companies op Google is voor veel mensen de eerste optie die in hen opkomt.

Een foto met een specifiek onderwerp googlen is eenvoudig.

Maar pas op! Google zal u (in de meeste gevallen) de afbeeldingen laten zien.

maar u kunt de foto’s absoluut niet blijven reproduceren en gebruiken. Elke foto heeft een eigenaar.

en slechts enkele van hen hebben toegestaan ​​dat hun werk vrijelijk wordt verspreid en gebruikt.

TIP: Gebruik geavanceerd zoeken om op Google naar foto’s te zoeken die u wilt downloaden en voor uw doeleinden wilt gebruiken . Kies in Instellingen ‘Geavanceerd zoeken’ en kies vervolgens een licentiefilter. De optie “Gratis te gebruiken, delen of bewerken, ook commercieel” geeft je aanzienlijke (hoewel niet 100%) zekerheid dat de geselecteerde foto
legaal bruikbaar is.

 

Gratis fotobanken?

Een andere populaire bron  cz lists van kwaliteitsfoto’s zijn fotobankdatabases . Fotobanken bieden licenties voor foto’s , die gratis of tegen betaling zijn. Een licentie geeft u toestemming om een ​​bepaalde foto (of afbeelding) op een gedefinieerde manier te gebruiken.

Aanbevolen leesmateriaal: Het auteursrecht en de licentie om het werk te gebruiken worden duidelijk uitgelegd in het artikel Auteursrecht .

Laat u niet misleiden door het feit dat sommige foto’s in fotobanken gratis zijn. Toch zijn ze auteursrechtelijk beschermd, alleen de licentie is gratis. Het gebruik van deze foto’s is dus legaal. Het nadeel van deze afbeeldingen is dat veel mensen ze gebruiken, en het plaatsen van een dergelijke foto op de voorpagina van uw website zal niet erg origineel zijn.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *