Handleiding voor de first-partymodus van Google Tag Manager

Handleiding voor de first We gaan de First-Party-modus gebruiken voor het hosten van tags.

Hoewel het concept en de officiële documentatie meer gericht zijn op de technische aspecten van webontwikkeling, zal deze gids het voor iedereen eenvoudiger maken, met visuele voorbeelden en duidelijke uitleg van belangrijke termen.

Let op: Bekijk de Terminology- sectie voor belangrijke First-Party context-jargon. Als u er al bekend mee bent, sla dan de secties over die u interesseren.

GTM voor beginners
Meld u aan voor de GRATIS GTM voor beginnerscursus…

Voornaam
E-mail
KRIJG DE GRATIS CURSUS
We behandelen:

Wat is de First-Party-modus?

Met de first-partymodus kunt u de trackingtools van Google gebruiken via het systeem van uw eigen website, in plaats van rechtstreeks afhankelijk te zijn van de servers van Google.

De definitie in de documentatie luidt:

Met de first-partymodus kunt u een Google-tag implementeren met behulp van uw first-partyinfrastructuur, gehost op het domein van uw website (bijvoorbeeld example.com). Deze infrastructuur bevindt zich tussen uw website en de services van Google, waardoor uw first-partyinfrastructuur de enige technologie is die rechtstreeks met uw websitegebruikers communiceert.

Ter verduidelijking: met deze instelling worden alle interacties met uw websitegebruikers beheerd door uw infrastructuur, voordat er gegevens bij Google terechtkomen.

Wat bedoelen we precies met uw infrastructuur?

Uw infrastructuur, ook wel first-party infrastructuur genoemd, omvat de servers en systemen die bij uw website of bedrijf horen en door uw bedrijf worden beheerd.

Met deze technologie, zoals de server van uw website, het Content Delivery Network (CDN) of de load balancer, kunt u uw website en gebruikersgegevens beheren zonder dat u afhankelijk bent van externe services.

Het doel is om de beveiliging en privacy van gegevens te verbeteren. Met de first-party-modus kunt u bijvoorbeeld het IP-adres van een gebruiker verbergen (IP-obfuscation) terwijl u nog steeds webactiviteiten kunt meten.

Het proces begrijpen

Door de standaardinstellingen van Google Tag en First-party Mode (FPM) te vergelijken, wordt duidelijker hoe gegevens worden verwerkt en waarom FPM meer controle en privacy biedt.

Standaard Google Tag-instellingen

In een traditionele Google-tagopstelling vraagt ​​uw webpagina (HTTP-verzoek) om een ​​Google-tag van een Google-domein, zoals w ww.googletagmanager.com .

Dit verzoek is om een ​​extern JavaScript-bestand op te halen. De server retourneert de JavaScript-code (de tag) naar de webpagina. Deze code wordt vervolgens uitgevoerd door de browser.

Standaard Google-tag-instellingen
Als u een Google-tag (GTM, Google-advertenties, enz.) op uw website hebt geïnstalleerd, kunt u dit verzoek bekijken door de volgende stappen te volgen in uw Chrome-ontwikkelaarstools:

Klik met de rechtermuisknop ergens op uw scherm
Selecteer Inspecteren
Klik op het tabblad Netwerk en vernieuw de pagina
Typ js?id= in het filter
Klik in de kolom Naam op een willekeurige bron
In het gedeelte Headers ziet u de Request URL .

URL aanvragen in Chrome-ontwikkeltools
Zodra de bestanden op uw webpagina zijn geladen, wordt de Google-tag (zoals GA4) geactiveerd, meestal nadat een gebeurtenis heeft plaatsgevonden (zoals het laden van een pagina of gebruikersinteractie). Wanneer dit gebeurt, worden er meetverzoeken naar de verzamelingsservers van Google verzonden.

Wanneer de tag actief is, worden trackinggegevens rechtstreeks naar de Google-service verzonden.

Verzoek tot gegevensverzameling
Dit is essentieel om te begrijpen hoe de First-Party Mode werkt.

Met deze stappen kunt u zien hoe gegevens naar Google Analytics-servers worden verzonden:

Klik met de rechtermuisknop C Level Executive List  ergens op uw scherm
Selecteer Inspecteren
Klik op het tabblad Netwerk en vernieuw de pagina
Typ in het Filter : collect?
Klik in de kolom Naam op een resource met uw GA-meting-ID. Bijvoorbeeld:
collect?v=2&tid=G-FVDBDW3R80&
In het gedeelte Headers ziet u de Request URL .

Verzamel verzoek-URL in Dev Tools

Instellen van de first-party-modus

Wanneer iemand uw site bezoekt, wordt de aanvraag eerst naar uw website verzonden, specifiek naar het pad dat u hebt gereserveerd, bijvoorbeeld uwwebsite.com/metrics .

Daarom wordt in de First-Party Mode de Google-tag niet rechtstreeks geladen vanaf een Google-domein zoals googletagmanager.com

In plaats daarvan wordt het geleverd vanaf uw domein uwwebsite.com , waardoor het lijkt alsof alles van uw site afkomstig is. Dit zorgt indonesia mobile number database  voor meer privacy en controle.

Uw server of CDN stuurt het verzoek echter door naar de servers van Google om de daadwerkelijke Google-tag op te halen.

Op uw website, wanneer de Google-tag wordt geactiveerd (denk aan een paginaweergave, klikken op een knop , enz.), stuurt de tag de verzamelde gegevens naar uw first-partydomein (opnieuw een CDN of Load Balancer) en van daaruit worden ze doorgestuurd naar een Google-product zoals GA4.

Alles wordt op uw domein afgehandeld voordat de gegevens worden doorgestuurd naar Google-services zoals GA4.

Lees verder als u duidelijk wilt begrijpen hoe dit achter de schermen gebeurt.

Hoe u de first-partymodus voor het hosten van tags instelt

De stappen voor het instellen van de First-Party-modus voor het hosten van tags bestaan ​​uit:

Kies een tag-servingpad
Stel routering in met een load balancer, een CDN of een webserver
Vervang Google Tag Scripts
Vervang Google Tag Scripts
Test de installatie
Google heeft een duidelijke handleiding over het instellen van de First-Party Mode .

Hieronder leggen we de stappen uit de handleiding uit voor het gebruik van Cloudflare .

Let op: U hebt een bestaand Content Delivery Network (CDN), load balancer of een webserver nodig om de first-party-modus in te schakelen. Raadpleeg indien nodig de sectie Terminologie om u te helpen.

Hoe het werkt

Kies een tag-servingpad
U moet een specifiek URL-pad op uw website kiezen (bijv. uwwebsite.com/metrics ) dat de Google-tag laadt. Dit pad mag niet worden gebruikt om conflicten met andere delen van uw site te voorkomen.

Routering instellen met een CNAME
Zodra het pad is gekozen, stelt u een CNAME-vermelding in, zoals fps.uwwebsite.com in uw CDN. Deze CNAME-vermelding vertelt uw website om de aanvraag die is gedaan aan uwwebsite.com/metrics intern door te sturen naar een Google-server (bijv. G-12345.fps.goog ).

Tegelijkertijd maakt u regels (Origin Rules) om ervoor te zorgen dat wanneer er een verzoek binnenkomt op uwwebsite.com/metrics, dit adb directory  achter de schermen wordt doorgestuurd naar Google.

Vervang Google Tag Scripts
In een standaardconfiguratie wordt de Google-tag geladen vanaf googletagmanager.com .

Maar in de First-Party-modus werkt u de scripts op uw website bij, zodat de Google-tag nu wordt geladen vanaf het pad dat u hebt ingesteld (bijvoorbeeld uwwebsite.com/metrics ).

Test de installatie
Tot slot kunt u de instellingen testen door op uw site te navigeren en in de Tag Assistant te controleren of de gegevensaanvragen naar yourwebsite.com/metrics worden verzonden .

First-Party-modus versus server-side tagging

In eerste instantie lijkt het erop dat First-Party Mode en Server-side tagging hetzelfde zijn. Ze lijken op elkaar omdat ze beide op uw servers kunnen worden ingesteld (first-party).

Er zijn echter wel verschillen wat betreft opzet, gegevensverwerking en middelen (kosten en technologie).

Domeinverschillen

First-party mode en server-side tagging verschillen in de manier waarop ze domeinen verwerken. In server-side Google Tag Manager kunt u vaak subdomeinen gebruiken (bijv. data.yourwebsite.com).

Voor de First-Party-modus is het

Een subdomeininstelling werkt niet in de First-Party-modus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *