Lako postavljanje iOS Push obavještenja: Efikasno angažovanje korisnika

Angažman korisnika je od velike važnosti za današnje poslovanje. Angažirani korisnici donose veći prihod i prodaju u odnosu na neangažovane korisnike. Sada postoji mnogo načina da se angažuju korisnici, ali se pokazalo da je push notifikacija efikasna taktika. Skoro 90% push notifikacija otvaraju korisnici. Stoga, ako također imate aplikaciju za iOS i želite angažirati korisnike s iOS push obavijestima, onda je ovaj vodič za vas.

U ovom vodiču ćemo prvo razjasniti osnove push obavijesti i Apple Push Notification Service (APN), a

zatim ćemo detaljno razmotriti kako postaviti iOS push

obavijesti za svoju aplikaciju. Dakle, idemo pravo na to!

Dio 1. Šta je Push Notifikacija i APN-ovi?
Šta je Push Notifikacija?
Push notifikacija je kratka poruka/upozorenje koje aplikacija šalje na uređaj korisnika. Na primjer, aplikacija za kiosk može slati push obavijesti o najnovijim vijestima, ili aplikacija za usluge može slati push obavijesti o popustima ili najnovijim ažuriranjima.

Push obavijesti su ključne za povećanje angažmana i zadržavanja korisnika u mobilnim aplikacijama. Oni služe kao direktan kanal komunikacije između vaše aplikacije i njenih korisnika. Kada vaša aplikacija nije aktivna, push obavještenja mogu dostaviti pravovremena ažuriranja, upozorenja, podsjetnike ili personalizirani sadržaj kako bi se

korisnici informirali i potaknuli da se ponovno uključe.

Apple Push Notification Service (APNs) je Apple cloud usluga koja omogućava iOS aplikacijama da šalju push obavijesti korisnicima koji su instalirali svoje aplikacije. Jednostavno rečeno, to je posrednik između servera aplikacije i uređaja korisnika. Poslužitelj aplikacija šalje poruku (token uređaja + korisni teret) APN-ovima, koji zatim usmjer Lista e-pošte za zemlju avaju poruku na ciljani uređaj. Može prikazati poruku, puštati prepoznatljiv zvuk, ažurirati značku ili nečujno upozoravati na aplikaciji. Ukratko, APN-ovi igraju ključnu ulogu u komunikaciji iOS push notifikacija.

Lista e-pošte za zemlju

Registracija uređaja : Kada korisnik instalira vašu

aplikaciju, ona se registruje sa APN-ovima. Aplikacija pr barotra raha toa ka mitovy aminao ima jedinstveni token uređaja koji služi kao adresa za obavještenja.
Interakcija sa serverom provajdera:Server provajdera vaše aplikacije (koji obično hostujete vi) treba ovaj token uređaja za slanje obaveštenja. Server kons atb directory truiše POST zahtjev i šalje ga APN-ovima.
Autentifikacija i provjera valjanosti : APN-ovi potvrđuju zahtjev ili putem certifikata vašeg servera ili tokena za autentifikaciju.
Isporuka uređajima : Nakon uspješne validacije, APN-ovi isporučuju obavještenje na uređaj korisnika.

tipičan tok rada APN-ova push obavijesti na iOS uređajima

Ovo je tipičan tok rada APN-ova push obavijesti na iOS uređajima. Sada, hajde da detaljno razgovaramo o tome kako sami postaviti iOS push obavijesti.

Dio 2. Kako sami podesiti iOS push obavještenje
Za samostalno postavljanje iOS push obavijesti potrebno je izvršiti niz koraka. Morate omogućiti push obavijesti u Xcode-u i Apple Developer Portalu, kreirati i preuzeti certifikate od Apple-a i raditi druge slične aktivnosti

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *